reaksjonært på venstresiden

06.11.2018 kl. 16:13

 

– jeg vil skrive på en måte som gjør samfunnet mer flerstemmig og vanskelig og mer kroppsnært.

det er en ambisjon hun deler med ektemannen, forfatteren og professoren jan grue. de har vært sammen i ti år, gift i åtte. på grunn av en medfødt muskelsykdom er han avhengig av rullestol. ida jackson mener hun har funnet den beste mannen i oslo.

– jeg var norgesmester i raddis da jeg møtte jan, men har lært meg alt om hvor reaksjonær den norske venstresiden er.

– det må du nesten utdype?

– jan åpnet øynene mine for hvor dypt ideen om den produktive kroppen fortsatt ligger i oss, den om at det er de med de sterke kroppene som er de mest verdifulle. det feministiske slagordet om at kvinner er sterke, er kanskje det jeg liker aller dårligst. hva om man ikke er sterk, får man ikke være med i bevegelsen da?

hun ler oppgitt.

– jeg har flere venner og bekjente på venstresiden som ser på seg selv som progressive, men som likevel forteller meg at jeg ikke bør være sammen med jan. at jeg burde ha en ordentlig mann. jeg får sikkert høre det én gang i måneden. eller kommentarer av typen: «jan er jo en fin fyr, men selv vil jeg at faren til mine barn skal kunne bære ungene i bæremeis.»

bryllupsbildet deres henger på veggen over skrivepulten. ida jackson med langt, rødt hår og hvit kjole, han i dress.

– jan har lært meg hvor utrolig mange andre måter man kan være mann på, sier hun, og ser på bildet.

– uten å ha en sterk kropp.

 

stavanger aftenblad, 5.november 2018

 

här skriver jag om upplevelser och saker som engagerar mig. ett och annat statement kan också dyka upp - innan man vet ordet!

jag hoppas att få några konstruktiva kommentarer.