"det må du bare akseptere"

11.08.2018 kl. 13:25

 

uttrykket "det må du bare akseptere!" er en av de verste frasene jeg kan tenke meg. det er autoritært og belærende. det er en av de mange formuleringene folk strør om seg med. det er ikke alltid folk mener så mye med slike uttrykk, men det er heller ikke alltid så lett å vite.

en søndag var jeg på besøk hos noen slektninger. jeg hadde med en fin plante som gave. kanskje det var derfor vi kom inn på det med planter og lus. jeg fortalte at jeg hadde en plante på terrassen som hadde fått mye lus. slektningen min snakket om såkalte "plantevernmidler". jeg sa jeg helst ikke ville bruke det. at jeg tidligere hadde sprayet med grønnsåpevann, men ikke på denne planten. hun mente det ikke var så farlig med litt kjemikalier. da jeg sa at jeg ikke ønsket å bruke det, sa hun at - ja, da får du bare akseptere lusene. dette uttrykket provoserer meg fordi det kan høres ganske hardt og konfronterende ut, uten at jeg tror det var ment sånn fra hennes side. jeg orket ikke å si noe om hva jeg syntes fordi jeg ikke ville risikere et forsvar for den tåpelige frasen. men jeg tenkte ihvertfall at jeg ikke trenger å akseptere noe som helst, og at det slett ikke er uproblematisk å bruke gift på planter. etter at dette hadde fått godgjort seg i hodet i lang tid dukket det opp et treffsikkert svar:

- jeg tror lusene klarer seg fint uten min aksept.

 

här skriver jag om upplevelser och saker som engagerar mig. ett och annat statement kan också dyka upp - innan man vet ordet!

jag hoppas att få några konstruktiva kommentarer.