dårlig samvittighet

 

lurer på om jeg skal begynne å tenke på dyrepleieren på dyreklinikken som pedagogisk leder i en barnehage. mange gode tips, men også en mulig kilde til dårlig samvittighet.

 

25.03.2017 kl. 11:33

boxing days

 

 

20.03.2017 kl. 16:31

yogapus

 

a cat is a natural born yoga teacher

 

 

26.01.2017 kl. 12:32

t-tröja

 

 

framtid

pajala

 

"bastubaletten", svt

 

24.01.2017 kl. 16:02

pilegrimsår

 

i motsetning til overflatetenkningen en kan finne i vesten (norge), også blant terapeuter og andre som forteller oss hvordan vi skal tenke, tillater den japanske forfatteren haruki murakami oss å ha en fortid. han viser i "den fargeløse tsukuru tazaki og hans pilegrimsår" at noen ganger kan en behøve å gå tilbake og finne ut av fortiden for å bearbeide mentale blokkeringer som står i veien for framtiden. at sår i fortiden for eksempel kan gjøre at en er redd for å gi seg hen til et annet menneske.

her får en to dager til å slikke sine sår før en sparkes ut på sjekkemarkedet igjen. eller ett sørgeår hvis noen er døde. helst skal vi videre før vi har kjent etter og funnet ut hva som har skjedd. for vi eksisterer bare i nåtiden; fortiden og framtiden betyr ikke noe. smak på rosinen din, du! lettvekter-asiafilosofi.

 

 

murakamis bøker handler om det som er helt naturlig i livet (og litt til), men som i oljenorge/ stavanger framstilles som merkelig. slikt har en outsourcet til spesielle mennesker (les: pasienter), eller yrkesgrupper som terapeuter og kunstnere. så slipper vanlige folk å befatte seg med det.

haruki murakamis verden er litt større. den har rom for fortid, nåtid, framtid, fantasi, drøm, refleksjoner, dialog, intuisjon, analyser, filosofi, humor, blomstrende bilder og opplevelser. den er ikke ironisk.

ps. dette er ikke en spesielt flink og velskrevet tekst. men den handler om noe jeg hadde lyst til å dele. det gjorde godt å få sagt det.

 

 

(ikke min katt, men linn sin)

http://www.denharjeglest.com/2015/07/h-murakami-fargelse-og-hans-pilegrimsar.html

 

sist redigert: kl.11.22 16.12.16 

 

02.12.2016 kl. 23:18

djuriskt

 

en man är ett djur med eller utan kläder.

 

29.11.2015 kl. 20:47

en gren

 

- vad ska du?

- jag ska såga en gren.

- vilken gren då?

- inte den jag sitter på, i alla fall.

 

20.10.2015 kl. 23:42

kattigt

 

"en katt kommer hit tillsammans med författare katja kettu, -aktuell med boken yöperhonen men hon skrev också kätilö"

 

"efter nio" om djur, yle

http://arenan.yle.fi/1-2415880

 

06.10.2015 kl. 20:34

beautiful fjærland

 

marcel dezor has made this fabulous video from fjærland in the north west of norway. this is where i had my internship last summer. the film shows the beauty of the landscape. music: josh garrels - lake yarina.

 

 

02.10.2015 kl. 20:37

på jæren

 

når eg he torv i skuden, tobak i dåsen, og Bibelen i hydlå - då he eg livet!

 

gammelt jæruttrykk som farfar pleide å deklamere

 

 

 

 

 

07.09.2015 kl. 15:10

future legends nordic

 

 

"kiva!", brodericollage, 105 x 150 cm, 2013:

 

 

 

"se vad som händer!", installation, mixed media, 2014:

 

yllegarnshäst

 

den glada sidan...

... och den arga sidan.

 

under produktion...

... och efter.

 

 

cirkushästar:

 

 

projektbeskrivning för "kiva!":

med brodericollagen "kiva!" har jag försökt skildra min resa från norge via sverige till finland, och de internationella, nationella og lokala aspekten vid det.

jag har också tagit utgångspunkt i mina första intryck av kultur og traditioner i finland, inkluderad de lokale upplevelserna av jakobstad/ pietarsaari, staden jag studerar i. bland annat har jag använt fragment av två dikt jag har skrivit.

de gamle broderierna har jeg köpt på loppis. projektet blev en möjlighet för mig att hämta fram gamla färdigheter från min barndom. jag har sydd i hop alla tygbiterna, og broderad på dem.

det jeg framhäver från finland är bl.a. matlagning og hushållning. hur en har levd under enkla villkår och arbetat hårt. anspråkslöshet är viktigt tillsammans med hantverktraditioner, där en har använt de ressurserna som har varit tillgängliga. kontakt med naturen är också väsentligt. och det magiska, - myter og berättningar.

jag har broderad de första orden jag lärde på finska då jeg var liten (räkna till sex). dessa orden var med på å ge mig en mystisk bild av ett land jag en gång ville besöka. jag har också dragit fram enskilda bokstäver vid att brodera runt dem: bokstäverna som ingår i ordet "norge", "sverige" och "finland" med färger från varje lands respektiva flaggor.

lapptäcket ska hängas med klädnypor av trä på ett hampasnöre. så man har gjort i många generationer för att törka kläderna.

"kiva!" betyder trevligt på finska, och användas också som en finlandism (uttryck lånad från finska) på finlandsvenska.

 

 

projektbeskrivning för "se vad som händer!":

hästarna är grova träfigurar som är utgångspunkt för dalahästerna. figurerna blir gjorda i fabrik. så delas de ut till hantverkare som ska finskära och måla dem. jag fick tag på några från en kompis som studerade på skolan innan mig. hon har en pojkvän från dalarna, och hans far hade hundra sådana träfigurer han inte behövde. hon delade ut dem till folk med utmaningen att göra något med dem.

jag tyckte slagordet jag fick med mig från gerlesborgsskolan bohuslän var ett naturligt utgångspunkt: "se vad som händer!" jag bestämde mig för att täcka dem med olika material som jag hade till hands. bland annat trasor för trasmattor hittat på loppis. färgerna i trasorna påminner om färgerna på de målade dalahästerna. de säljs som souvenirer och representerar något av det mest typiska för sverige. mattrasor och yllegarn är traditionella material på samma sättet som dalahästerna representerar det traditionella.

min teknik gick ut på att täcka träfigurerna fullständigt med trasor eller garn, och försöka inte använda mig av något annat än själva materialen. det kunde vara en utmaning att fästa materialet på de olika formerna på hästen. den slutliga formen varierade också ut i från vilken ände jag började i.

jag har också tecknat med tuschpennor. en häst har fått en glad sida och en arg sida. två andra har jag täckt med chokladpapper. dockor jag har köpt på loppis bland annat för ett samiskt projekt kan få rida på hästerna.

jag har sex hästar tillsammans.

 

22.08.2015 kl. 20:01

fargerike

 

en papegøye er en naturlig gjest i fargegaten, stavanger:

"byas" er et friskt innslag på aftenbladet.no. her kan en lese mer om papegøyen på kafébesøk:

https://www.byas.no/article/tok-papegoye-med-pa-kafe-55c49461b9a5f570008b457a

https://www.byas.no/article/kafe-papegoyen-egil-er-med-pa-alt-55c75bb8cc6d7a70008b456d

 

08.08.2015 kl. 20:46

open day at "save the welfare" in sandbekk, sokndal

ps. correct time is 5 - 9 pm.

http://www.reddvelferden.org/

 

02.08.2015 kl. 17:22

pp

 

jeg har et puseprosjekt på gang.

 

 

31.07.2015 kl. 00:13

dyriske tabloidoverskrifter

 

 

 

måker spiser kattemat!

 

en hund ble tatt for å være kanin!

 

katt spiste hundemat - og likte det!

 

 

 

 

28.07.2015 kl. 16:33

här skriver jag om upplevelser och saker som engagerar mig. ett och annat statement kan också dyka upp - innan man vet ordet!

jag hoppas att få några konstruktiva kommentarer.

vänligen kopiera inte mina bilder utan tillstånd.