protest

 

- sa hun, til heftige protester fra seg selv

 

Publicerad 17.02.2018 kl. 21:24

svenska namn

 

det är ofta stor skillnad mellan namn i norge och sverige. är en uppvuxen i norge kan svenska namn låta konstiga och ovanliga. namnkulturen i de två grannländerna är ganska olika.

en morgon medan jag bodde i sverige vaknade jag då klockradion slogs på. jag var fortfarande i sömnens rus och skrattade högt över namnen jag hörde på ekot: urban och granit! jag tänkte samla motsvarande namn här när de dyker upp. eftersom jag lyssnar på svenska podcaster och ljudböcker kan jag upptäcka nya namn även om jag numera inte bor i ett svenskspråkigt område. (bortsätt från en och annan svensk som bor i norge, då).

namnen är en blandning av för- och efternamn. för allt jag vet kan några av namnen också vara förkortningar eller smeknamn.

 

urban

munter

modig

tapper

ledig

bratt

granit

glans

kakan

svante

täppas

natt och dag

 

det jag bland annat undrar mig över är att några av efternamnen innehåller adjektiv! i norge är de flesta efternamnen antingen ett -sen-namn. det motsvarar t.ex. pärsson, och betyder pärs son. eller så är det namn från en plats, ofta en bondgård. de namnen innehåller då ofta ord som beskriver hur naturen är där (fars)släkten ursprungligen bodde.

jag skulle gärna ha vetat mer om svensk namnkultur, och bakgrunden för att sådana namn har uppstått. det är som när jag har undrat över något svenskt ord. så har jag frågat de jag har pratat med: varför heter det så här?! och hur skulle de kunde svara på det. som om alla var vandrande etymologiska ordböcker (om ordens ursprung). men om jag har förstått vad orden betyder, åtminstone, har jag vant mig vid dem, och börjat använda dem själv. då låter de inte så knäppa som när jag har hört dem tidigare. för det är faktiskt inte alla ord vi norskar förstår omedelbart, även om man är en person som förstår mycket svenska. de är kanske inte helt obegripliga, men låter bara lite märkliga och ologiska.

 

Publicerad 17.02.2018 kl. 00:13

nynorsk

 

det går seg til.

det brukar gjera det.

 

Publicerad 11.02.2018 kl. 21:55

glede

 

jeg kjenner et stikk av glede

 

Publicerad 06.02.2018 kl. 22:32

nattrær

 

grønne blader

samlet i korker

henger på øltrær

 

trærne prater

fyllerør

 

kvister som gnisser

stammer som knirker

bøyer seg sakte

ned mot bakken

 

Publicerad 31.01.2018 kl. 19:37

savnet & funnet

 

nøkkelknippe funnet i spikersuppa.

 

Publicerad 18.07.2017 kl. 20:14

jesus

 

"jesus likte problem."

 

"soknepresten", britisk komiserie, nrk tv

 

Publicerad 14.07.2017 kl. 23:56

bajsprov

 

tänkte jag skulle berätta en historia.

jag kom tillbaka till finland efter praktik i sverige vid min gamla konstskola, och var i dåligt skick efter en kraftfull influensa. min lärare sa det var bra att äta mycket bär, särskilt blåbär, därför att då fick en mycket antioxidanter. jag vet inte om det var därför, eftersom jag brukade använda bär till sylt. i alla fall köpte jag en kilo frusna blåbär, och åt hela paketet.

då jag kom till läkaren på hvc och vi pratade om magen, sa hon att det inte var bra att äta banan och blåbär om man har trög maga. jag sa jag inte visste, och att jag nyss hade ätit en kilo blåbär.

efter hon hade tagit ett bajsprov, frågade jag: - hur såg det ut? - så det brukar att se ut när man har ätit en kilo blåbär, svarade hon.

 

Publicerad 13.07.2017 kl. 13:20

observationsförmåga

 

folk som er uærlige og mangler selvinnsikt vil ha det til at jeg dikter opp. ærlige mennesker som kjenner meg sier jeg har en skarp observasjonsevne.

 

Publicerad 12.07.2017 kl. 22:15

noe

 

noe kan være godt allikevel.

 

Publicerad 10.07.2017 kl. 20:33

alt godt

 

tenk om jeg kunne dra inn pusten, og så var alt bra.

 

 

Publicerad 08.07.2017 kl. 18:01

dagboksnotat

 

jeg er den hyggeligste.

 

Publicerad 08.07.2017 kl. 12:55

fint ska re værra

 

det som kalles "å henvise videre", kan for personen selv oppleves som en avvisning. ikke minst unge mennesker kan bli såret hvis de opplever at en person ikke vil snakke med dem, og kan føle seg som et håpløst tilfelle som ikke kan hjelpes. men det gjelder å bruke fine ord og dekke over det.

 

Publicerad 08.07.2017 kl. 12:43

må og må, fru blom

 

jeg må ingenting, jeg.

 

Publicerad 07.07.2017 kl. 14:40

før og etter

 

jeg går en tur.

så tenker jeg:

nå kan kvelden komme.

 

Publicerad 05.07.2017 kl. 22:50

här skriver jag om upplevelser och saker som engagerar mig. ett och annat statement kan också dyka upp - för en vet ordet av det!

jag hoppas att få några konstruktiva kommentarer.